ALI SO MEDICINSKE GOBE PRIMERNE ZA NOSEČNICE IN DOJEČE MATERE?

Med nosečnostjo ali dojenjem ne priporočam uvajanja zdravljenja z medicinskimi gobami. Pri gobah je izražen razstrupljevalni učinek, pri čemer se iz telesnih depojev lahko sprostijo strupi in lahko predstavljajo nevarnost za plod ali dojenčka.

V primeru, da je ženska že pred zanositvijo prejemala medicinske gobe, lahko nadaljuje z jemanjem. Uvedbo medicinskih gob priporočam šele po zaključku dojenja.

ALI LAHKO DAM MEDICINSKE GOBE OTROKU?

Otroci pogosto zelo dobro odgovorijo na jemanje medicinskih gob. Uvedemo jih lahko že pri otrocih/dojenčkih takoj ko začnejo uživati hrano. Odmerek pri otrocih je potrebno prilagoditi glede na starost in težo.

KAKO JE Z UPORABO MEDICINSKIH GOB PRI STAROSTNIKIH?

Medicinske gobe so za starostnike zelo priporočljive, odmerek je potrebno prilagoditi stanju in težavam.

KAKO NAJ UŽIVAM MEDICINSKE GOBE?

Priporočam jemanje pred, med ali po obroku, optimalno je pred obrokom. Odmerek prahu vmešate v kozarec vode, popijete ter poplaknete še z enim kozarcem vode.

ALI LAHKO VMEŠAM MEDICINSKE GOBE V VROČ ČAJ?

Dodajanje medicinskih gob Zeabora v vroče napitke ali vročo hrano odsvetujem. Medicinske gobe Zeabora so iz pripravljene iz prahu cele gobe in vsebujejo pomembne biološko aktivne učinkovine, ki se jih s segrevanjem lahko uniči. Priporočam, da jih uživate brez segrevanja oz.jih vmešate v ohlajeni napitek.

KAKŠNI SO PRIPOROČENI ODMERKI ZA ODRASLE?

Odmerjanje je odvisno od vrste in stopnje težav kot tudi od uporabnika. Splošno priporočilo je 3g na dan. Odmerek lahko za krajši čas povečamo/podvojimo na 6g za npr. 1-2 meseca, potem spet gremo na normalni odmerek. Za vzdrževanje in kot preventivo lahko uporabimo polovični odmerek normalnega (1-2g).

Priporočeni dnevni odmerek vedno razdelimo na dva odmerka in vzamemo zjutraj in zvečer, pri višjih odmerjanjih je priporočljivo 3x dnevno jemanje.

Normalni odmerek: 3g/dan

Visoko odmerjanje: 6g/dan

Vzdrževanje/preventiva: 1-2g/dan

Medicinske gobe je potrebno uvajati previdno in zelo počasi. Prvi teden začnemo z 1/3 odmerka in vsak naslednji teden povečamo za 1/3. Jemati vsaj 3-6 mesecev.

PRIPOROČENI ODMERKI ZA OTROKE

Odmerjanje je odvisno od vrste in stopnje težav, kot tudi od uporabnika.

Splošno priporočilo:

5-10 kg telesne teže 250mg/dan

10-20 kg telesne teže 500mg/dan

Medicinske gobe je potrebno uvajati previdno in zelo počasi. Prvi teden začnemo z 1/3 odmerka in vsak naslednji teden povečamo za 1/3. Dnevni odmerek razdelimo in dajemo polovico zjutraj in polovico zvečer z obrokom. Majhnim otrokom lahko gobe vmešamo v kašico, jabolčno čežano ipd. Jemati vsaj 3-6 mesecev.

SO PRIMERNE ZA VEGETARIJANCE IN VEGANE?

Medicinske gobe Zeabora so povsem brez dodatkov, vsebujejo samo zmleti prah gobe ter so primerne za vegetarijance in vegane.

ALI VSEBUJE KAKŠNE DODATKE?

Medicinske gobe Zeabora so povsem brez dodatkov, vsebujejo samo zmleti prah gobe.

ALI JIH LAHKO DAM ŽIVALIM?

Seveda. Medicinske gobe so izjemno učinkovite tudi pri živalih.

ALI LAHKO JEMLJEM TRAJNO, BREZ PREKINITVE?

Trajno jemanje medicinskih gob je mogoče, saj se telo ne navadi oz.ne pride do pojava rezistence. Pogosto doživljenjsko jemanje ni potrebno. Ko dosežemo določeno stabilno stanje, lahko 1-2krat letno naredimo kuro v trajanju 3 mesecev.

Za določena kronična stanja, kot so npr. rakasta obolenja priporočam doživljenjsko jemanje.

ALI LAHKO JEMLJEM VEČ RAZLIČNIH GOB NAENKRAT?

Medicinske gobe se pri delovanju medsebojno podpirajo (sinergizem), zato pogosto priporočam jemanje več gob hkrati. Dnevni odmerek ostane enak, poveča pa se učinkovitost.

ALI JE MOGOČE PREDOZIRANJE?

Ne. Tudi pri jemanju zelo visokih odmerkov niso opazili težav. Kljub temu vam jemanje izjemno visokih odmerkov odsvetujem, saj se učinek z večanjem odmerka ne povečuje.

ALI LAHKO JEMLJEM MEDICINSKE GOBE HKRATI Z ZDRAVILI?

Medicinske gobe so prehransko dopolnilo in so v bistvu hrana, zato v osnovi ni ovir glede sočasnega jemanja z zdravili. V primeru terapije s posebno močnimi zdravili svetujem, da se posvetujete z zdravnikom ali terapevtom.

ČEZ KOLIKO ČASA BOM OPAZIL IZBOLJŠANJE TEŽAV?

To je zelo različno. Uporabniki pogosto zaznajo spremembe že po nekaj dneh. Pri kroničnih težavah so učinki očitni šele čez 4-8 tednov. Na splošno priporočam uporabo medicinskih gob vsaj 3-6 mesecev.

ALI NAJ PRED OPERACIJO UKINEM MEDICINSKE GOBE?

Ker vse gobe v določeni meri redčijo kri, jih je potrebno iz previdnostnih ukrepov ukiniti 10 dni pred načrtovano operacijo. To že zlasti velja za Auriculario.

SE LAHKO POJAVIJO KAKŠNI NEŽELENI UČINKI?

V osnovi pri jemanju medicinskih gob ni opaziti neželenih učinkov. V posameznih primerih se lahko na začetku jemanja pojavijo določene težave, ki jih v glavnem pripisujemo razstrupljevalnemu učinku gob. Ponavadi preidejo v nekaj dneh.

Pojavi se lahko: spremembe na koži, slabost, bruhanje, prebavne težave, glavobol. V primeru pojava teh simptomov, odmerek prehodno znižamo, dokler simptomi ne izzvenijo, potem nadaljujemo s priporočenim režimom jemanja.

V primeru, da simptomi ne izzvenijo, lahko gre za preobčutljivost na posamezno gobo ali učinkovino gobe.