Alenka in gobe
Alenka KRISTL, mikoterapevt, Master in Mykotherapie
Verjamem, da nam narava ponuja izjemne rešitve za večino naših težav z zdravjem in počutjem. Po tem, ko smo se zaradi uvedbe sintetičnih zdravil v zadnjih sto letih nekoliko oddaljili od lekarne narave, se sedaj pohitreno vračamo nazaj in iščemo rešitve v naravi.

Prav tebi, dragi iskalec naravnih rešitev, je namenjena moja trgovinica.

Gobe imajo izjemen potencial in so v živem svetu nekaj posebnega. Ne samo, da je prav goba največje živo bitje na svetu (pobrskaj o oregonskem miceliju), gobe spadajo med redke organizme, ki so sposobni razgraditi les in vsebujejo na stotine različnih bioloških učinkovin.

Gobe so izvrstna hrana, medicinske gobe so pravzaprav koncentrirana hrana. Da je hrana zdravilo, nas je učil že Hipokrat. Počasi začenjamo to tudi dojemati. Vsebujejo pomembne vitamine, minerale, aminokisline in encime ter mnogo sekundarnih učinkovin, kot so polisharidi, triterpeni, fenoli, steroli.

Telo pogosto potrebuje samo manjši zagon, da aktivira telesu lastne zdravilne mehanizme. Medicinske gobe pri tem odigrajo pomembno vlogo, njihova posebna moč pa je v uravnalnem delovanju.

O medicinskih gobah sem se veliko naučila na enem vodilnih inštitutov za mikoterapijo v Evropi, MykoTroph AG, kjer sem zaključila študija mikoterapije za ljudi in za živali.

Zanimivo je, da so bile medicinske gobe že pred tisočletji tudi pomemben del tradicionalne evropske medicine, zlasti samostanske, in ne samo kitajske oz. azijske. S približanjem ponudbe in poznavanja uporabe medicinskih gob želim, da se gobe vrnejo med naravne rešitve za težave z zdravjem in počutjem.

Moja vizija je  s ponudbo medicinskih gob Zeabora pomembno doprinesti k razvoju mikoterapije v Sloveniji in razširiti ponudbo naravnih sredstev za uporabo pri naravnem pristopu k zdravju.

Želim si,da bi tudi vi čimbolj vzljubili gobe nasploh, da bi jih sami odkrivali v svoji okolici, saj so povsod okrog nas v vsej svoji pestrosti in nenavadni pojavnosti. Že samo opazovanje in prepoznavanje nudi lahko velik užitek. Glede uživanja novih ali neznanih gob pa seveda zelo previdno!

Nekaj medicinskih gob si lahko z nekaj znanja in sreče naberete tudi v naših gozdovih, na primer bukovega ostrigarja (Pleurotus), pisano ploskocevko (Trametes), bezgovo uhljevko (Auricularia), tintnico (Coprinus), seveda tudi čago. Ostale so pri nas redkejše, a je zadovoljstvo ob najdbi lahko toliko večje.