MOJIH TOP 5 SKRIVNIH MOČI ZA SEZONSKE ALERGIJE

Priznam. Pojma nimam, kako zoprn je lahko seneni nahod.

Že par dni kihanja, solzenja in smrkanja ob navadnem nahodu je zelo nadležnih. Težko si predstavljam, da takšno stanje traja več tednov, da je zraven lahko še neprestano ščemenje, glavobol, utrujenost, pa da te srbi tudi tam, kjer se še popraskati ne moreš, namreč po grlu in v ušesih. Bolj kot traja, bolj se stopnjuje, tudi slabo spiš, razpoloženje pada.

Eden od treh prebivalcev dan danes trpi za temi težavami. Očitno sem sama prva ali druga oseba od celotne populacije, ki ne trpi zaradi senenega nahoda, tisti, ki to bere pa verjetno tretji.  Zakaj tako? Sami smo si to zrihtali.

Bolj kot se podnebje segreva, več kot je CO2 v zraku, bolj to prija pelodom in imajo več časa na voljo za raztros. Super zanje in njihove potomce! Ne pa tudi za naše. Še močnejše reakcije na pelode sproža povečana obremenitev z ozonom in prašnimi delci.

Strokovnjaki predvidevajo, da bo do leta 2050 že vsak drugi Evropejec trpel zaradi senenega nahoda. Sama ne verjamem takšnim predvidevanjem, saj takoj, ko verjameš, kreiraš usodo. In to je obsodba. Kot diagnoza.

Diagnoza ali obsodba za Zemljo. Verjamem v to, da je mogoče preživeti, jo očistiti, oživiti. Vse se prične pri posamezniku. In tu imam tudi sama zagotovo še precejšnje rezerve. Zemlja je zame izjemno lepa, sveža, polna skrivnosti in darov.

Moje skrivne moči so tudi darilo Matere Narave. In to takšno, iz “podzemlja“. Včasih cenjene in samo za izbrance, danes jih na novo spoznavamo. Medicinske gobice, seveda. Zame so gobice, le težko jim rečem gobe. Sem se zavedla v nekem trenutku, da vedno govorim o gobicah in ne o gobah. In naj tako ostane.

Za sezonske alergije sem izbrala top 5, ampak ni nujno, da uporabite vse. Lahko vključite še kakšno alternativo. Zgrešiti ne morete. Še nekaj želim poudariti. „Nahodniki“ začnite zdaj, čimprej, saj lahko pred vašo glavno sezono že veliko naredite z imunskim sistemom, da ne bo tako močno reagiral ali da sploh ne bo. Če pa se je vaša sezona že začela, lahko z gobicami izjemno omilite simptome.

Mojih top 5

#1 REISHI

Reishi je osnova za večino obolenj. Res je kraljica. Za alergije na cvetni prah je odlična in je št.1. Triterpeni v Reishi so tisti, ki so odgovorni za to, da lahko ublažimo znake alergij in vnetja. Delujejo tako,da zmanjšajo sproščanje histamina, ki ga vsi alergiki dobro poznate. To je tisti „hudobec“, ki je najbolj odgovoren za to, da kihate, da vas srbi, teče iz oči, boli glava…

Kitajci bi nam razložili še tako, da Reishi krepi jetra, ki jih povezujejo z očmi in prav zaradi tega še dodatno olajša težave z očmi. Deluje tudi direktno na imunski sistem, tako da ga uravnava. Izjemno pomembna pri sezonskem nahodu je tudi uravnavanje notranjega nemira, ki je pogosto prisoten.

#2 HERICIUM

Je gobica za prebavila in živce. Kaj imajo prebavila opraviti s senenim nahodom? Ogromno!

Kot prvo je v imunskem sistemu, povezanim s prebavili kar 70% našega celotnega imunskega sistema. Kot drugo so z alergijami na pelode pogoste navzkrižne reakcije na hrano.

Če uravnamo črevesno mikrofloro in zacelimo črevesno sluznico, zmanjšamo verjetnost za reakcije imunskega sistema, saj se prepustnost za alergene zmanjša. Seneni nahod saniramo torej tudi v prebavilih.

Da boste neugodno sezono lažje prenašali, vam Hericium lahko okrepi živce in vse skupaj bo za vas manj stresno.

#3 PLEUROTUS

Še ena gobica za prebavila. Pleurotus bo poskrbel, da se bodo dobre črevesne bakterije, kot so laktobacili in bifidobakterije dobro počutile in se tudi namnožile.

To so bakterije, ki trenirajo imunski sistem v črevesju, da ne reagira pretirano. Kot en domači fitnes za imunski sistem.

#4 POLYPORUS

Ta gobica je za drenažo. Pomaga očistiti telo naslag, navlake. Izboljša pretok limfe, z njegovo pomočjo se tvori tudi manj sluzi. Kot vse gobice, tudi Polyporus uravnava imunski sistem.

#5 CORDYCEPS

S Cordycepsom je svet lepši! Pomaga uravnavati psiho in hormonalni sistem in s tem tudi imunski sistem, saj so vsi ti sistemi medsebojno povezani in odvisni.

Poveča tudi oddajo CO2 v pljučih. Skupaj z Reishi je odličen tudi pri alergični astmi.

Mojih top 5 sem izbrala iz pogleda celostne obravnave senenega nahoda. Zaradi tega so vključene tudi gobice, ki urejajo prebavila in vplivajo na imunski sistem v prebavilih.

Mešanico si lahko iz predlaganih gobic pripravite sami. Najlažje je upoštevati pravilo enakih deležev, odmerek naj ostane enak, kot je priporočen za posamezno gobico.

V primeru, da so simptomi že izraženi, predlagam na začetku prehodno dvojni odmerek, ki ga po nekaj tednih ali olajšanju simptomov zmanjšajte na normalnega oz. priporočenega.

 

Nikar prehitro ne odnehajte in ne obupajte, če ni takojšnjega olajšanja. Bo. Vztrajajte. Verjamem, da boste zadovoljni.

Narava ima svojo moč. Jaz ji zaupam.

 

Napišitie svoje menje